Microciparea la câini

Microciparea la câini

Începând cu 1 ianuarie 2015, microciparea câinilor cu stăpân a devenit obligatorie pe teritoriul României. Cip-ul implantat prezintă mai multe beneficii, atât pentru câini, cât și pentru stăpâni, acesta oferind o serie de informații care, în unele cazuri, pot salva viața prietenului patruped.

Ce este un mirocip?

Microcipul reprezintă un dispozitiv de mici dimensiuni (diametru 1.2 – 2.2 mm; lungime 2.0 – 15.00 mm: greutate 0.2 g) care conține un cod unic format din 15 cifre.

Odata cu microciparea se eliberază și un carnet de sănătate cu serie și număr unic, precum și înregistrarea în RECS – Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân.

Situațiile în care un câine trebuie microcipat

Conform legii în vigoare, toți câinii de pe teritoriul țării trebuie microcipați în următoarele situații:

  • câinii nou născuți până la 90 de zile de la fătare, înainte de vânzare, donație sau scoatere în spații publice
  • câinii cu proprietar mai mari de trei luni trebuie microcipați obligatoriu până la data de 1 ianuarie 2015
  • câinii din adăpost trebuie microcipați în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul

Ce informații oferă microcipul?

Dupa microcipare, câinii sunt înregistrați într-o bază de date electronică, și anume în RECS.
Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân cuprinde urmptoarele informații: date de identificare ale animalului, ale evenimentelor din viața acestuia (fătare, vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, moarte, schimbarea adresei proprietarului, schimbarea proprietarului), dar și istoricul medical al animalului nostru de companie (informații legate de trecutul câinelui, starea de sănătate, bolile din trecut și tratamentele actuale).
Proprietarul are obligația de a anunța medicul veterinar în termen cât mai scurt (maximum 7 zile) despre orice eveniment petrecut în viața patrupedului pe care îl deține.

Implantarea microcipului

Cât costă operația de implantare a microcipului?
Costul unui microcip diferă în funcție de serviciile cabinetului veterinar, acesta oscilând în general între 40 și 150 de lei.

Unde se introduce microcipul?
Zona de implantare este situată la ceafa, între omoplați.

Este dureroasă microciparea?
Microciparea nu este dureroasă, câinele simte un disconfort minim la penetrarea pielii, asemănător unei injecții aplicate subcutanat.

Cât durează operațiunea?
Operațiunea de implantare a microcipului se face la nivel subcutanat și durează câteva secunde.

Există pericole?
Această operațiune nu implică nici un pericol asupra sănătății animalului. Sunt foarte rare cazurile în care, la locul implantării microcipului, apar reacții locale de tip inflamator (serom), nu infecțios, dar se retrag în maximum 2 săptămâni.

Vaccinul antirabic, interzis câinilor fără cip

Noua lege interzice medicilor veterinari să ofere câinilor nemicrocipați vaccinul antirabic anual obligatoriu.

Regăsirea unui câine pierdut

Cel mai important beneficiu al microcipării unui câine constă în prezența datelor de contact pe care cipul le conține, facilitănd astfel regăsirea câinelui.
În cazul pierderii unui cățel microcipat, stăpânul trebuie sp informeze RECS ( Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân) în termen de 7 zile, pentru a declara pierderea patrupedului. În caz contrar, chiar dacă cățelul este microcipat, stăpânul poate fi sancționat conform legislației în vigoare, cu amenda prevăzută pentru abandonul animalelor de companie.

Riscurile la care ne supunem nerespectând legea microcipării

Dacă există situații în care câinii au fost microcipați, dar cu dispozitive care nu corespund normelor în vigoare, sau dacă nu posedă acest carnet de sănătate cu serie și număr unic, atunci se consideră că aceștia nu sunt microcipați, iar proprietarul riscă amenzi între 2000 și 5000 de lei.
De asemenea, lipsa microcipului îngreuneazp identificarea câinilor pierduși, care, odată găsiți în spațiul public ajung în adaposturi, riscând astfel eutanasierea patrupedului nostru.

În urma prevederilor acestei legi, este interzisă scoaterea câinilor în spații publice dacă aceștia nu sunt mirocipați, înregistrați în baza de date și vaccinați antirabic.

Generalități despre programul de microcipare

Acest program are scopul de a responsabiliza proprietarii de câini, de a-i ajuta să întreprindă acțiuni benefice pentru sănătatea animalului: vaccinare, deparazitare, sterlilizare.
De asemenea, identificarea în baza de date oferă medicilor veterinari acces la isoricul medical al patrupedelor, dar și informații actualizate cu privire la operațiunile sanitar – veterinare, cum ar fi vaccinarea contra rabiei, deparazitarea și sterilizarea.